Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/8/8/7/harrysson.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604

VAD MENAR VI – ”EGENTLIGEN” ?

2012-07-18 16:41

Jag kom inspringande till en tidningskiosk. En sån där som mest säljer tuggummi, snus och Travkuponger men fortfarande kallar sig för tidningskiosk.

När det blev min tur:

–         Har ni Dagens Nyheter här?

–         Nej. Vi har bara Expressen och Aftonbladet.

–         Okej. Vet du någon som säljer Dagens Nyheter här i Sandviken?

–         Nej. Jag står faktiskt HÄR. Jag har inte tid att springa runt och kolla sånt.

Jag blir full i skratt och kan inte låta bli att säga:

–         Åh. Tack för vänligheten.

Och sedan börjar min terapihjärna snurra för fullt. Det går inte att låta bli. Det är faktiskt himla intressant. Och så skriver jag ett nytt manus inom mig som lyfter fram det implicita och det som egentligen blev sagt.

–         Har ni Dagens Nyheter här?

–         Nej. Varför frågar du det? Vi har faktiskt bara Expressen och Aftonbladet och det borde du känna till.

–         Okej. Vet du någon som säljer DN här i Sandviken?

–         Nej. Jag har faktiskt ett jobb att sköta. Till skillnad från dig som har tid att springa omkring och leta efter DN så har JAG verkligen inte tid med sånt.

–         Äh. Dra åt skogen!

Tja. Jag kanske spetsar till det hela. Men eftersom jag arbetar med människor så möter jag det här så ofta. På alla nivåer. I sammanträdesrum såväl som på fabriksgolv. Människor sårar varandra utan att veta om det bara för att det är så svårt att säga som det är. Eller för att vi har felaktiga fantasier om varandra. ” Hon tycker jag är dum. Hon ser ner på mig.” Har hon sagt det till dig? ” Nä men jag känner det.”

Min erfarenhet är att människor väldigt sällan vill se ned på eller trycka till andra. Det mesta människor får ur sig handlar om dom själva. Man pratar nästan bara om sig själv. Hm.

Så om jag varit tillräckligt modig och klarsynt där i kiosken hade samtalet kunnat sluta så här:

…bla bla….

–         Nej. Jag har faktiskt ett jobb att sköta. Till skillnad från dig som har tid att springa omkring och leta efter DN så har JAG verkligen inte tid med sånt.

–         Åh. Jag förstår att du har ett stressigt arbete och är trött just nu. Tack i alla fall för att du tog dig tid att svara.

 

Förmodligen skulle hon bli snäll. Och tänka att jag nog i alla fall inte var en sån där stekare som bara sitter och läser Stockholmstidningar hela dagarna. Eller fantisera tvärtom och tro att jag verkligen ville ge henne en gliring.

Vad är rätt och vad är fel?

Jag vet inte. Ibland är det rätt att hålla tyst, le och gå sin väg. Ibland är det bra att gå rakt på sak. ”Värst vad du blev sur då!”. Och ibland kan man vara lite mer pedagogisk.

Jag gör nog lite olika och jag coachar också andra att agera på lite olika vis. Men det brukar alltid funka bra att utgå från sig själv. Vad mår jag bäst av? Alltså att inte försöka vare sig platta till den andra eller vara överdrivet skonsam.

Vad mår jag bäst av, kan funka riktigt bra !

Ibland mår jag bra av att gå rakt på sak och vara lite ilsk. Men jag gör det av respekt för mig själv och inte för att jag vill trycka ned den andra i skorna.

Ibland mår jag bra av att bara hålla tyst och glida iväg. Det sliter att vara i konflikt med andra och alla småproblem är inte värda så mycket energi av mig.

Ibland mår jag bra att vara pedagogisk eller terapeutisk. Jag känner helt enkelt på mig att den andra människan är mottaglig för det och skulle må bra av det och det kan också göra mig glad.

 

Jag tränar fortfarande på det här och därför roar det mig att bli behandlad på olika vis och känna efter i mig själv hur jag vill agera. Eller som min yngsta dotter leende påpekade för mig när vi var ute och shoppade tillsammans:

–  Ibland är du så himla trevlig och charmig mot människor. Man tror liksom att du ÄR sån. Men rätt som det är tittar du någon i ögonen och låter barsk och bestämd. Hihi!

Jag tog det som en komplimang. Att jag äntligen som kvinna lärt mig att jag inte måste vara snäll jämt och alla andra till lags. Det går att vara på lite olika vis helt enkelt och framförallt känna efter vad jag själv egentligen vill och menar!

 

 

 

 

Comments are closed.

Sjöström&Wiman - Webbyrå och Reklam