top of page
Blå himmel med moln

OM MIG

Släpp Taget!

Helena Harrysson sitter vid fönstret

Foto: Klara Regina Forss

OM MIG

Helena Harrysson

Författare, Terapeut och Föreläsare

Jag har arbetat många år inom offentlig sektor, bl.a som Förskolechef och Rektor. Där lärde jag mig att vi människor ägnar mycket kraft åt att slåss med våra inre demoner. Krav att ständigt prestera och förbättra sig eller att aldrig vara nöjd med sig själv och se det man faktiskt åstadkommer.

 

År 2003 slutade jag mina uppdrag som chef och började istället på heltid att utbilda, handleda och föreläsa för chefer och personal. Jag har under tiden själv utbildat mig inom både psykoterapi på Expressive Arts Institut samt inom KBT på Sverigehälsan.

 

För varje år som gått har jag minskat min hög med metoder, ideér, modeller och dokumentationer. Inga modeller kan hjälpa människor att uppleva och vara tillfreds med sina förmågor.

 

Som jag ser det är samhället idag i ständig rörelse och acceleration och jag kan istället erbjuda människor att stanna upp och se var de själva befinner sig.

 

Det är i det rena och öppna mötet med mina klienter som onödiga problem faller bort av sig själv och det som är väsentligt och viktigt växer fram.

MIN VÄG

Kreativitet, Utveckling, Välmående

Jag föddes i Simrishamn på 50-talet när Sverige var ett fattigt land. Jag var ung vuxen på 70-talet när vi gjorde revolt mot det patriarkala och auktoritära synsättet på barn, kvinnor och arbetstagare. Det blev modernt och meningsfullt att arbeta inom vård, skola, förskola och socialtjänst. Men den frihet vi så hett efterlängtade visade sig så småningom bytas ut  mot nya inbillade eller verkliga krav och svårigheter för oss alla. På 90-talet började intresset och statusen att arbeta i offentliga sektorn att sjunka betydligt.

Hur kom detta sig? Vart är vi på väg?

 

In på 2000 - talet ställde jag mig en massa frågor om hur det är att leva i dagens samhälle. Frågor som visade sig intressera fler än mig.

 

Är det möjligt att hjälpa andra människor utan att samtidigt stjälpa? Är det bara regler och styrdokument som gör att vi arbetar åt samma håll?

Vad är det som gör att man känner sig kreativ och meningsfull? Hur kan jag leda en verksamhet utan att få alla människors bekymmer i mitt knä?

 

Dessa frågor tillsammans med tusentals andra frågor om våra tankar, känslor och beteénden är det jag idag ständigt utforskar i mina möten med andra människor.

tingsha klockor

Foto: Klara Regina Forss

barn i skogen som står med ryggen mot kameran och tittar på en väg

Jag är också författare och har skrivit böcker om barn och föräldrar. Därför handleder jag också föräldrar om det svåra att vara nöjd med sig själv som förälder i en tid där de pedagogiska pekpinnarna avlöser varandra. 

 

Jag har själv sex egna barn och idag åtta barnbarn som lär mig att se och förstå vilka utmaningar föräldrar har idag. Du kan läsa mer om detta arbete på min Facebooksida ”Släpp Taget” - som också är titeln på en av mina böcker.

Helena Harrysson Logga
bottom of page