top of page
Sök
  • Skribentens bildHelena Harrysson

När små barn slår....


Fråga från en mamma: Hej, blir väldigt inspirerad av dina texter och böcker, om du har några tips om en lillebror på 1,5 år som slår sin storasyster på 3,5 år hela tiden så är det hjärtligt välkommet? Hur ska man göra för att han ska sluta?

Svar: Spännande fråga. Som du kanske redan förstått så är jag av den uppfattningen att barn är komplexa varelser.... och speciella var och en på sitt vis. Men jag ska försöka ge dig ett generaliserande svar som kan vara hjälpsamt.


Lillebror är väldigt liten. 1,5 år är inte mycket till erfarenhet! Barn som är så små och som är väldigt kommunikativa (Det är inte alla barn lika mycket) kan inte använda det talande språket utan har bara sin fysiska kropp att ”prata” med. Och vad han vill är ju att få en reaktion. En reaktion på dig eller på storasyster. Ungefär som att han förmodligen gillar att trycka på knappar - så att en lampa blinkar eller någonting tutar . Små barn älskar att göra saker som ger en reaktion. Lillebror tänker ju inte ”rätt” eller ”fel” han tänker inte heller ”ont” eller ”gott”. Han bara GÖR.


Förmodligen är han en fysisk kille som än så länge gärna pratar med kroppen. Han kanske inte alltid vill något speciellt. Utan bara få en reaktion. Så det bästa för dig är att försöka att inte lägga någon värdering i det. Att han slår storasyster för att han vill henne illa t ex. Så långt kan inte en 1,5 års barn tänka. Eftersom han talar med kroppen skulle jag föreslå att du gör detsamma. Du behöver alltså inte undervisa honom med ord som ”fy” ”nej” eller ”sluta!”. Utan lyft helt enkelt bort honom så snabbt som möjligt och visa med ditt bestämda ansiktsuttryck och tydliga rörelser att det här är fel. Och avled honom att göra något annat med sin fysiska styrka.


Så småningom kommer det här att växa bort. Ha tålamod! Men när han får fler ord och meningar att kommunicera med så blir det lättare för honom. På förskolan har vi alltid haft små barn som bits. Alla gör det inte. Men vissa. Det är inga onda barn. Det är barn som har behov att freda sig och som inte vill ha andra barn för nära sig. Och eftersom de inte kan förklara detta så bits dom. Jag brukar säga samma till förskollärare som jag skriver till dig. Lyft bestämt bort det bitande barnet och avled honom till något annat. Dom slutar som allra oftast att bita när de blivit större och fått ett språk . Hoppas dessa rader kan vara hjälpsamma! ♥️


36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page